Denne bloggen handler om hvorfor samfunnsansvar er lønnsomt og lurt, hvordan det kan utøves på en god måte og ikke minst ønsker jeg å dele gode eksempler til inspirasjon, men av og til også dårlige eksempler til skrekk og advarsel. Her kan du lese om:

Aktuelt om samfunnsansvar

Cases – hvordan bedrifter har tatt samfunnsansvar – eller ikke gjort det

Samfunnsansvar handler ikke bare om hva bedrifter produserer og selger, men mest om hvordan de velger å gjøre det. Samfunnsansvar handler om:

  • hvilket ansvar bedrifter bør påta seg for mennersker, miljø og samfunn som påvirkes av virksomheten.
  • å gjøre så liten skade som mulig og søke å bli en del av løsningen og gjøre en positiv forskjell.
  • hva bedriftene gjør utover lovpålagte krav fra myndigheter. Selv om for eksempel barnearbeid  ikke er forbudt i ett bestemt land, er det bedriftens ansvar å passe på at uønsket praksis som brudd på menneskerettigheter, ikke skjer i sin leverandørkjede.

Næringslivets fremste ansvar er utvilsomt å tjene penger, men ikke for enhver pris. Det har skjedd en stor endring i oppfatninger av hvilken rolle næringslivet har to siste tiårene. Næringslivets hovedoppgave er innovasjon, teknologiutvikling, investering og evne til verdiskaping og overskuddsgenerering. Men i tillegg betraktes nærinsglivet i økende grad som en nødvendig aktør for å bidra til løsninger på globale problemer. Næringslivet kan ikke lenger operere slik at det går på bekostning av jordklodens ressurser, mennesker, miljø og samfunn.

Dette høres urealistisk og dyrt ut? Min påstand er imidlertid at det ofte vil lønne seg å ta samfunnsansvar og det motsatte kan fort bli dyrt.

Her kan du lese om 10 grunner til å ta samfunnsansvar på alvor.

Norske myndigheter er opptatt av samfunnsansvar og har gitt tydelig uttrykk for forventninger til norsk næringsliv i Stortingsmelding nr 10 om Næringslivets samfunnsansvar : (fra 2009). Samfunnsansvar handler ikke bare om hvordan en bedrift håndterer barnearbeid, arbeidsmiljø, sitt energi forbruk, utslipp eller bidrar til gode formål. Det handler i økende grad om hvordan bedriften løser dilemmaer i tilknytning til sine kjerneprodukter eller service, hvordan produktet er produsert, hvordan det markedsføres og hvilken effekt det får på forbrukerne.

I Eierskapsmeldingen fra 2011 sier regjeringen følgende i innledningen om forventninger til statlig eide bedrifter: Det påhviler alle selskaper et ansvar for å ta samfunnsansvar og å ha dette integrert i virksomheten og strategier. Regjeringen forventer at de statlig eide selskapene går foran og arbeider systematisk med sitt samfunnsansvar og er ledende på sine områder. Regjeringen vil tydeliggjøre sine forventninger til selskapenes arbeid med samfunnsansvar for å bidra til dette. Regjeringens forventninger til samfunnsansvar omfatter alle statlig eide selskaper uavhengig av statens mål med eierskapet.

«Profit for a company is like oxygen for a person. If you don´t have enough of it, you´re out of the game. But if you think your life is about breathing, you´re really missing something.»

Peter Drucker


Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s